Uw partner in opleiden

Tel: 085 782 06 88  Mail: Info@bace.nl

Meest gestelde vragen

Hieronder vindt u een verzameling van meest gestelde vragen omtrent de verplichte nascholing (bron: CBR). Mocht uw vraag en niet bij staan, neem dan contact op met één van onze opleidingsdviseurs of stel direct hier uw vraag. Wij helpen u graag verder!

» Wat betekent de invoering van de Richtlijn voor ervaren chauffeurs?
De Richtlijn verplicht iedereen die in het bezit is van een chauffeursdiploma nascholing te volgen. Als u niet voldoet aan deze verplichting, is uw chauffeursdiploma ongeldig en mag u geen beroepsvervoer meer verrichten. Deze verplichting geldt overigens voor chauffeurs uit alle EU landen. U heeft zeven jaar de tijd om te voldoen aan de eerste nascholingsplicht (35 uur nascholing, waarvan 7 uur uit praktijktraining moet bestaan). Daarna moet u iedere vijf jaar 35 uur nascholing volgen.

» Wat betekent de invoering van de Richtlijn voor nieuwe chauffeurs?
Iedereen die vanaf 8 september 2008 buschauffeur wil worden, krijgt te maken met een nieuwe examenstructuur. Voor aspirant vrachtautochauffeurs gaat een deel van de nieuwe examenstructuur per 8 september 2008. Vanaf 8 september 2009 gaat de gehele nieuwe structuur in. Daarnaast verplicht de Richtlijn nieuwe beroepschauffeurs om iedere vijf jaar 35 uur nascholing te volgen.

» Wat houdt de nascholing in?
In de nascholing gaat het vooral om cursussen die een bijdrage leveren aan een veilige deelname aan het verkeer en brandstofbesparing. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een cursus lading zekeren, veilig werken met de heftruck, Het Nieuwe Rijden of een verhoogde rijvaardigheidstraining. CCV en de branche hebben een zo breed mogelijke lijst cursussen samengesteld. Elke chauffeur zou in de lijst een cursus moeten kunnen vinden die past bij zijn of haar werkzaamheden. De nascholing kan trouwens zowel een praktijktraining als een theoretische cursus zijn. De enige eis is dat van de 35 uur nascholing u minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen.

» Waarom moet men nascholing volgen?
De invoering van de Richtlijn moet leiden tot een verkeersveiliger Europa. Jaarlijks verongelukken ruim veertigduizend mensen in de Europese Unie als gevolg van een verkeersongeval. De EU streeft per 2010 naar een halvering van dit cijfer. De Richtlijn moet echter niet alleen leiden tot minder verkeersongevallen (en de daarmee gepaard gaande kosten). Ook zou er minder brandstof verbruikt moeten worden. Met als gevolg een beter leefmilieu in Europa. Dit is ook in het voordeel van ondernemers. Tot slot kan extra scholing leiden tot betere vaardigheden van chauffeurs en een imagoverbetering van de sector.

» Wat gebeurt er als ik na vijf jaar nog geen 35 uur nascholing heb gevolgd?
Dan verloopt de geldigheid van uw chauffeursdiploma (of uw code) en mag u niet meer rijden. Als u het chauffeursdiploma (of de code) weer geldig wilt maken, dan moet u alsnog de 35 uur nascholing doen.

» Hoe bewijs ik dat ik nascholing heb gedaan?
BACE geeft aan CCV door dat u bij zijn instelling nascholing hebt gedaan. Als u de 35 uur verplichte nascholing hebt gedaan, dan krijgt u een code met een einddatum op uw rijbewijs (achter de betreffende voertuigcategorie). De code vervangt het huidige papieren chauffeursdiploma. U kunt dus met uw rijbewijs bewijzen dat u voldoet aan de verplichte nascholing.

» Mijn cursus ADR basis + tank duurde in totaal 35 uur, ben ik nu klaar met de nascholing?
Nee. U moet nog een praktijktraining volgen. De enige eis in de Richtlijn is dat van de 35 uur nascholing een chauffeur minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen. Van de cursus ADR basis + tank kan dus maar 28 uur meetellen voor de vakbekwaamheid.

» Wat gebeurt er met de uren nascholing als ik van werkgever verander?
De uren nascholing blijven gewoon staan.

» Ik heb mijn chauffeursdiploma voor zowel het personenvervoer als het beroepsgoederenvervoer. Hoeveel uur nascholing moet ik volgen?
In dit geval hoeft u slechts één keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur.

» Welke nascholing heb ik tot nu toe gevolgd?
Op mijn.ccvexamenhuis.nl kunt u bekijken welke CCV diploma’s, certificaten en nascholingsuren u heeft behaald. Voor de bescherming van uw privacy kunt u alleen inloggen via uw DigiD.

 

 

 

 

Interessante Links

www.antwoordvoorbedrijven.nl
Antwoord voor bedrijven is hét startpunt van de overheid voor ondernemers. U ziet in een oogopslag met welke regels, vergunningen en belastingen u te maken krijgt en voor welke subsidies u mogelijk in aanmerking komtl

www.atim.nl
Voor opleiding & training, Operational Consultancy en Software Solutions.

www.avansplus.nl
Verzorgt post-hbo, post-bachelor en master-opleidingen op het gebied van management, bedrijfskunde, HRM, marketing, sales, finance en techniek.

www.belastingdienst.nl/zakelijk/loonheffingen
Alles over de Wet Vermindering Afdracht loonbelasting en premie voor volksverzekeringen (WVA).

www.cbr.nl
Over rij-examens en het rijbewijs voor personen- en goederenvervoer.

www.inscala.nl

Inscala is een gecertificeerde EVC aanbieder die examens aanbiedt op het gebied van Elog.

www.iiblc.org
International Independent Board for Lean Certification.

www.ibf.org
Het instituut voor Forecasting & Planning.

de Stichting Les Routiers Européens
Belangenbehartigng voor de beroepsmatige weggebruiker.

www.mijnccvexamenhuis.nl
Op deze website van het CBR kunt u bekijken welke CCV-examens u heeft behaald, welke diploma's en certificaten in uw bezit zijn en uw behaalde nascholingsuren.

www.niwo.nl
Alles over vergunningen en ritmachtigingen in het beroepsgoederenvervoer over de weg.

www.rijbewijs.nl
U vindt hier snel en eenvoudig alles over het halen, hebben of houden van rijbewijzen.

www.soobsubsidiepunt.nl
Via deze website kunt u SOOB-subsidie aanvragen voor diverse opleidingen.

www.vca.ssvv.nl 
Vca diploma kwijt? Alle registraties makkelijk opvraagbaar.

www.veiligheidsadviseurs.org
De Vereniging voor Veiligheidsadviseurs Vervoer Gevaarlijke stoffen is dé ledenorganisatie voor veiligheidsadviseurs.

www.vlm.nl
Beroepsvereniging voor logistiek managers, specialisten en studenten voor het uitwisselen van kennis en ervaring.

 

 

Onze partners

  • Avans plus
  • APICS
  • Agrilog
  • Beter scoren
  • Breamark Engineering
  • Fontys Hogeschool
  • IVM
  • International Independent Board For Lean Certification (IIBLC)
  • Institute of Business Forecasting & Planning (IBF)
  • vLm
  • CSCMP

 

 

Richtlijn verplichte nascholing vakbekwaamheid

Nascholings aanbod code 95

De nascholing voor beroepschauffeurs is in 2009 in werking getreden voor chauffeurs goederenvervoer. De nascholing voor beroepschauffeurs personenvervoer is de nascholing reeds in 2008 in werking getreden. Deze verplichting komt voort uit Europese wetgeving en geldt voor alle beroepschauffeurs uit de EU.

De nascholing bestaat uit 35 uur. Ook chauffeurs die al in het bezit zijn van een onbeperkt geldig chauffeursdiploma krijgen te maken met een beperking van de geldigheid.

Bent u al als beroepschauffeur werkzaam?

Iedereen die voor 10 september 2008 buschauffeur is, heeft zeven jaar (van september 2008 tot september 2015) de tijd om de eerste 35 uur nascholing te volgen. En iedereen die voor 1 maart 2009 vrachtautochauffeur is, moet de eerste 35 uur nascholing ook binnen zeven jaar volgen; tussen maart 2009 en september 2016.
Daarna moeten de chauffeurs hun vakbekwaamheid iedere vijf jaar verlengen, steeds door het volgen van 35 uur nascholing. Het CCV adviseert chauffeurs om jaarlijks een deel van de nascholing te volgen en niet alle nascholing op het laatste moment te plannen. Als iedereen tot het laatste moment wacht, zou er een capaciteitstekort bij de opleidingen kunnen ontstaan, waardoor chauffeurs hun vakbekwaamheid niet tijdig kunnen verlengen.

Bent u een nieuwe chauffeur?

Iedereen die sinds 10 september 2008 (bus) of 1 maart 2009 (vrachtauto) geslaagd is of slaagt voor zijn vakbekwaamheid krijgt vijf jaar de tijd om zijn vakbekwaamheid te verlengen. Dit doet de chauffeur door het volgen van de 35 uur nascholing.

Nascholing: niet alleen verplicht, ook nuttig

In de eerste plaats moet nascholing natuurlijk leerzaam zijn en bijdragen aan de doelen van de Richtlijn. Maar het mag ook leuk zijn. CCV heeft samen met de sector geprobeerd om de nascholing zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de vraag van chauffeurs en werkgevers, zodat de nascholing een maximaal rendement oplevert. Dit betekent dat:

 1. er heel veel keuze is
 2. een aantal praktijktrainingen is opgenomen, waarbij de chauffeur achter het stuur plaatsneemt;
 3. de cursussen zeer praktijkgericht zijn.Iedereen die sinds 10 september 2008 (bus) of 1 maart 2009 (vrachtauto) geslaagd is of slaagt voor zijn vakbekwaamheid krijgt vijf jaar de tijd om zijn vakbekwaamheid te verlengen. Dit doet de chauffeur door het volgen van de 35 uur nascholing.

Vrijstellingen

De nascholing is verplicht voor actieve bus- en vrachtautochauffeurs.
Bepaalde groepen zijn echter vrijgesteld van de verplichte nascholing namelijk;

 • chauffeurs die minder dan 12 uur per week goederen- of personen vervoeren
 • chauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955
 • politiemensen
 • brandweerchauffeurs
 • chauffeurs van bibliobussen, rijdende tandartsen, circus- en kermiswagens, winkelwagens voor markten etc.


Kijk voor meer informatie over de vrijstellingen op www.richtlijnvakbekwaamheid.nl

Bij BACE Academy kunt u zelf uw pakket samenstellen, maar er zijn voor bedrijven ook zeer interessante menu’s waaruit te kiezen valt. De voordelen hiervan zijn, dat de kosten voor de  periode van 5 jaar vaststaan en dat via ons cursistenvolgsysteem u als organisatie op elk gewenst moment een rapportage kunt krijgen van de status van het opleidingstraject. Dit kan op diverse niveaus bijvoorbeeld: landelijk, per vestiging of per medewerker.

Nascholingsaanbod BACE Academy

Klik hier voor ons opleidingsaanbod voor de verplichte nascholing.

BACE is uw opleider

BACE is expert in het bieden van veiligheidstrainingen zoals VCA, ADR, Vorkheftruck en Reachtruck trainingen, Veilig werken met gevaarlijke stoffen, BHV en nog veel meer. We zijn één van de grootste opleidingsinstituten binnen de transport en logistieke sector. Zo kunt u ook terecht bij ons voor code 95 trainingen. 

Per jaar volgen meer dan 6000 cursisten één of meerdere modules, variërend van vmbo tot hbo+ niveau. Uw behoefte is voor ons van groot belang. Onze trainingen en cursussen worden daarom ook regelmatig vernieuwd met nieuwe ontwikkelingen en nieuwe wetgeving. 
We zijn gespecialiseerd in het verzorgen van maatwerk trajecten. Onze trainingen kunnen altijd bij een bedrijf thuis georganiseerd worden (in company). Daarnaast bieden we ook alle trainingen aan op onze eigen locatie in Nieuwegein en 's-Hertogenbosch. 

Door onze grote docentenpool kunnen wij op ieder gewenst moment en tijdstip een training opstarten.

Referenties

Logos Bace Home

Wat klanten over ons zeggen

"Al jaren en dag doen wij zaken met BACE. Vaak met veel passen en meten en geschuif van ons doordat de planning hier alle kanten op kan gaan, maar altijd was er weer een mouw aan te passen, zodat ze toch allemaal hun diploma of certificaat konden behalen. Ik heb alleen maar goede commentaren gehad van mijn collega’s over de opleiders. Dus bedankt hiervoor!"

Logo Pentair

 

"ArcelorMittal is al jarenlang een zeer tevreden klant van BACE. De instructeurs zorgen er elke keer weer voor dat het een praktische, leuke en leerzame cursus / training is, die is afgestemd op het bedrijf."

Logo Arcelor